CATALUNYANOTICIES.COM - Logo

El digital de Catalunya!

31/07/2021

::
Catalunya


Albert Soler: ‘No crec en Déu, però molt menys en les promeses de polítics messiànics’

Catalunya  -  14/11/2019  - 

El periodista gironí ha presentat aquesta tarda a l’Hotel Carlemany el seu últim llibre, ‘Estàvem cansats de viure bé’, un recull d’articles sobre el procés independentista

“Estàvem cansats de viure bé”. Aquesta és la frase que un experimentat pescador de l’Escala li va dir a un altre homòleg veterà mentre la feien petar sobre l’actual situació política a Catalunya. Una expressió d’una conversa mundana que un bon amic li va explicar un dia qualsevol al periodista gironí Albert Soler (1963), que es va veure captivat per la idea. De fet, li va semblar tan apropiada per resumir el context d’avui dia a terres catalanes que és la que bateja el seu últim llibre (‘Estàvem cansats de viure bé’, Sagesse), un recull d’articles mordaços i punyents contra el procés sobiranista publicats a Diari de Girona i recopilats cronològicament des de finals de 2016 fins a octubre de 2019. “El títol em va agradar perquè reflecteix molt bé el que ha passat. Per mi, Catalunya era un dels llocs del món on millor es vivia econòmicament, socialment i des del punt de vista de les llibertats, fins que de cop i volta ens vam embarcar en una aventura estranya…”, explica Soler.

La presentació de la publicació, la primera que s’ha fet des que ha sortit a la venda, s’ha celebrat a una sala d’actes de l’Hotel Carlemany de Girona plena a vessar. Allà, l’autor ha estat acompanyat pel director de Diari de Girona, Jordi Xargayó, i l’advocat Carles Monguilod. Pròximament, el llibre també es presentarà a altres ciutats com Barcelona -dimarts vinent, amb la presència del periodista i escriptor Víctor Amela, qui ha fet el pròleg-, Granollers o Tarragona. 

“La meva intenció era fer el gran llibre del procés (riu). El que vull és reflectir l’autèntica veritat que ha existit des de finals de 2016 fins ara, descriure tot el que ha passat. Pots mirar TV3 i tindràs una visió dels fets, o pots llegir els articles que he anat publicat periòdicament a Diari de Girona i en tindràs una altra”, detalla Soler, que reconeix el to sarcàstic dels seus escrits i recupera la frase que el seu dia va dir el dramaturg italià Dario Fo i que es va fer popular entre els periodistes estatunidencs: “La sàtira és l’arma més eficient contra el poder”. 

El procés, “una gran farsa”

Per al periodista i escriptor el procés independentista es podria resumir com “una gran farsa”. “Per què se l’ha cregut tanta gent? Perquè la gent té necessitat de creure en coses, sobretot la gent que té una vida trista. També hi ha gent que creu en Déu… Jo, per exemple, no crec en Déu, però molt menys en promeses de polítics messiànics”. 

L'autor també es mostra crític amb el tractament periodístic que ha acompanyat el context polític català dels últims anys. En aquest sentit, explica que “la premsa ha fet un paper tristíssim, el seu principal paper és dubtar i aquí no s’ha dubtat mai de res”. “Cal dubtar sobretot del que et diu el poder, però aquí tothom va comprar el relat que venia precisament des del poder. Hi ha excepcions, és clar, em refereixo a la premsa en general”, afegeix. 

Preguntat per possibles públics objectius del seu darrer llibre, Soler és concís: “Dins del 'llacisme' hi ha de tot, fins i tot, cosa raríssima, hi ha gent intel·ligent i amb sentit de l’humor. Crec que sí, que hi poden haver lectors 'llacistes', publico sovint a les xarxes socials i em consta que em llegeixen. De fet, espero que el llibre sigui un èxit de vendes, sobretot a la Llibreria Les Voltes de Girona -propietat de la família del senador de JxCat Jami Matamala, un dels protagonistes més recurrents als articles de Soler juntament amb altres polítics independentistes com Carles Puigdemont o Quim Torra o personatges públics com l’escriptora i tertuliana Pilar Rahola”. 


Font: GIRONANOTICIES.COM

Whatsapp Imprimir


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya